Profesjonalne nożyce do blachy – co trzeba wiedzieć?

Mimo przynależności do tej samej grupy narzędzi ślusarskich, profesjonalne nożyce do blachy zdecydowanie różnią się od tych do wełny. Przede wszystkim muszą być twarde, wytrzymałe, aby mogły bez trudu przeciąć blachę o grubości 1,2 mm czy nawet 1,5 mm.

Oczywiście mamy wiele modeli, każdy przystosowany do konkretnego zadania, z nożycami Erdi na czele, które niejako stały się synonimem wyrażenia „profesjonalne nożyce do blachy”. Pozwalają na swobodne cięcie po łuku wielkich arkuszy, a także lawirowanie w trudno dostępnych miejscach, które wymagają wycięcia precyzyjnych kształtów.

Prawe czy lewe nożyce do blachy?

Aby sobie ułatwić zadanie warto przestrzegać zasady mówiącej, że arkusz blachy musi być oparty na półce w trakcie cięcia. A czym jest półka? To wystający element na ostrzu, który definiuje czy nasze profesjonalne nożyce są lewe czy prawe, znajdując się po odpowiedniej stronie. Prawo- czy leworęczność nie ma tu żadnego wpływu na wybór odpowiedniego modelu. Ma za to fakt, jak arkusz ma być cięty. Każdy rodzaj sprawdzi się świetnie do cięcia prosto. Jednak łuk od lewej do prawej to zadanie, które spełnią tylko profesjonalne nożyce do blach prawe. Analogicznie, lewe to wyjście jeśli musimy wyciąć krzywą od prawej do lewej.

Profesjonalne nożyce do blachy uniwersalne, wycinakowe czy przelotowe?

Profesjonalne nożyce do blach uniwersalne z kolei są idealne do cięć prostych i łagodnych krzywizn. Nożyce kształtowe z kolei umożliwiają większą precyzję, wycinanie mniejszych elementów pod mniejszym kątem. Nożyce dźwigniowe wycinakowe sprawdzą się do takiego zadania najlepiej, gdyż potrzebują jedynie otwór o średnicy ok 8 mm aby ciąć w środku arkusza, podczas gdy większość nożyc sprawdza się tylko tnąc od krawędzi blachy. Warto także zwrócić uwagę, czy nasze przyszłe profesjonalne nożyce do blachy są przelotowe czy nieprzelotowe? Te pierwsze są lepsze do dużych arkuszy, kiedy niezbędne jest aby odcięty fragment blachy swobodnie przesuwał się po boku ostrza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *